Haber

Alman bütçesinde sosyal yardım kesintileri, askeri harcamalar arttı: 63’te emekli maaşları finanse edilemiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel MacronEmeklilik yaşının 62’den 64’e yükseltilmesi reformunu parlamentoyu baypas ederek, protestoları ve grevleri görmezden geldikten sonra, ‘kabirde emeklilik’ruh Almanya’nınüzerine çöktü.

RusyaOlumsuz yaptırımlar ve Ukrayna’yaMilyarlarca avroluk yardımın körüklediği yüksek enflasyon-ekonomik durgunluk-sosyal yoksullaşma döngüsüne giren Almanya’da 2024 bütçe taslağı bu ay dağıtıldı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller, Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon hükümetisavaş çığırtkanlığı politikalarına teslim olmak SPD Başbakanı Olaf Scholz, FDP’ninAyrıca sosyal refah devletine ve sosyal yardımları kısma politikalarına karşı kollarını kaldırdı.

‘Bu bütçe, finansal normale dönüşün başlangıcı’

Maliye Bakanı Christian Lindner sosyal harcamaları kıstığı bütçede askeri harcamalar patladı. Hükümetin, önce Kovid salgını ve ardından Ukrayna’ya yönelik Rusya yaptırımlarının tetiklediği güç kriziyle başa çıkmak için 4 yıl süren büyük harcamalarının ardından. ‘dönüm noktasına’gelişi bildiren neoliberal FDP lideri, 2024 bütçe taslağı ‘mali dönüşün başlangıcı’Duyuruldu.

Devlet harcamalarında yüzde 6,4 kesinti

Geçen yıl 481,3 olan hükümet harcamalarını azaltan bütçe taslağı, bu yıl 476,3 milyar avroyu yüzde 6,4’lük bir kesintiyle gelecek yıl 445,7 milyar avroya ayırdı ve Almanya’nın yıllık GSYİH’sının yalnızca yüzde 0,35’i kadar yeni borçlanmaya izin veriyor. ‘borç freni ile’ uyumlu hale getirildi. Anayasal zorunluluk olan borç freni pandemi döneminde askıya alınmıştı.

Kabirde emeklilik dayatmasının uvertürü

Sosyal harcamalar en derin kesintileri yaşarken, FDP lideri şunları söyledi: SPD’ninHediyesi de erken emekliliği ortadan kaldırmak ve mezarda emekliliği empoze etmek için kalp atışlarını başlattı.

Lindner, “Baby Boomers kuşağının çoğunluğu 2035’e kadar kademeli olarak emekli olacak, onların yerini almak sancılı olacak, bu yüzden daha fazla insanı mümkün olduğu kadar uzun süre çalıştırmamız gerekiyor”savundu. ’63 yaşındaki birinin emekli maaşı ne zaman finanse edilmemeli’63 yaşında alınan emekli maaşında ısrar etmek ‘Nitelikli çalışanlara istihdam ikramiyesi’tarif etti.

‘Daha fazla çalışma saatine ihtiyacımız var’

Maliye Bakanı, bazı iktisatçıların ülkenin refah seviyesinin düşmemesi için daha fazla mesai taleplerine ilişkin şunları söyledi:

“İnsanların 63 yaşındaki emekliliklerini finanse etmek yerine daha uzun süre çalışmak istemeleri için neden teşvikler yaratmıyoruz?”

‘İşgücü piyasasına uygun milyonlarca atıl insan’

‘Daha fazla kadın, yaşlı ve sosyal yardım alan kişiyi istihdam etmeye çalışın’Lindner dedi ki:

“Teorik olarak işgücü piyasasına girmeye hak kazanan ancak sosyal yardımlarla yaşayan milyonlarca insan var. Bu insanları en az bir mini veya midi işle işgücü piyasasına girmeye teşvik etmeliyiz.”

Haftada 4 iş günü reddi

Lindner, Almanya’da haftada 4 iş günü teklifini reddetti, “Uzun vadede sosyal seviyemizi ve çevresel standartlarımızı finanse etmemize yardımcı olmayacak”söz konusu.

2031’den itibaren sadece 67 yaşında emekli olma

Almanya’da şu anda 65 olan emeklilik yaşı kademeli olarak 67’ye çıkarılıyor. 2031 yılından itibaren ise çalışanlar ancak 67 yaşında emeklilik hakkını elde edebilecek. Emekli olabilmek için en az 5 TL yatırmak gerekiyor yıllık emeklilik primi. 63 yaşında tam maaşla emekli olma hakkı, 1953’ten önce doğanlar için istisnai bir düzenlemedir. Daha az emekli maaşı karşılığında erken emekliliğe izin veren bir düzenleme de vardır.

Patronlara kalsa 70 yaşına çıkarılacak

İşveren örgütleri ve sektör kümeleri, emeklilik yaşının 70’e çıkarılmasını talep ediyor.

Hükümet tarafından kurulan bir uzmanlar komisyonu ‘Emeklilik sisteminde reform yapılmazsa, emekli maaşları 2040 yılına kadar devlet bütçesinin yüzde 44’ünü tüketecek’ uyarısını yaptı. Bu nedenle Scholz hükümeti Almanları erken emeklilikten caydırmaya çalışıyor.

“Devlet parayla her şeyi çözemez”

Lindner, sosyal harcama kesintilerinin çok ileri gittiği yönündeki eleştirilere karşı planlarını savunuyor “Devlet parayla her şeyi çözemez” söz konusu. Ancak 2024 bütçe taslağında sadece askeri harcamalara yer verildi.

51,8 milyar euro askeri harcama

Gelecek yıl 1,7 milyar artarak yaklaşık 51,8 milyar avroya ulaşacak olan askeri harcamalar, halen savunma bakanının talep ettiğinin altında.

NATO amacına ulaşmak için kendilerini kör ettiler

Almanya, GSYİH’sının yüzde 2’sini uzun süredir ele geçirmeye çalışmadığı savunmaya harcama taahhüdünde bulunuyor. NATOhedefine, Rusya’nın Ukrayna’daki Özel Harekatıbaşladıktan sonra alman ordusuModernize etmek için kurulan 100 milyar avroluk özel bir fonun yardımıyla gelecek yıl bu hedefe ulaşmayı planlıyor. Berlin2030 yılına kadar düzenli bütçesi ile amacına istikrarlı bir şekilde ulaşmayı hedeflemektedir.

Savunma dışındaki tüm bakanlıklar için önemli harcama kesintilerini içeren 2024 bütçesinin nihai taslağının Aralık ayında meclis tarafından onaylanması bekleniyor.

sumbas-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu