Dünya

Dünya Kültürlerinin Sesi İstanbul’da Buluştu

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ev sahipliğinde bu yıl İstanbul’da düzenlenen Dünya Koro Müziği Sempozyumu (WSCM), Grammy ödüllü Estonya Filarmoni Oda Korosu ve Norveçli konuk şef Ragnar Rasmussen’in “Köprüler” konseriyle başladı. Estonya Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ve Estonya Kültür Bakanı Heidy Purga’nın katılımıyla başlayan sempozyum, müzikseverleri 30 Nisan’a kadar eşsiz bir yolculuğa çıkaracak. kültürler.

Uluslararası Koro Müziği Federasyonu’nun (IFCM) en büyük etkinliği olan Dünya Koro Müziği Sempozyumu (WSCM), Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda muhteşem bir açılış konseri ile başladı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ve Estonya Cumhuriyeti Kültür Bakanı Heidy Purga’nın da katıldığı açılış konserinde, “En İyi Koro Performansı” kolunda iki kez Grammy ödülü kazanan dünyaca ünlü Estonya Filarmoni Oda Korosu , 35 yıldır koro müziğinin Türkiye’de geniş kitlelere ulaşmasına yardımcı oluyor. Avrupa Profesyonel Korolar Birliği (TENSO) üyesi Devlet Çoksesli Korosu da aynı sahneyi paylaştı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz açılış konuşmasında, “Cumhuriyet döneminin simge yapılarından biri olması ve yapılan yenileme çalışmaları sonucunda dünyanın saygın kültür merkezlerinden biri olarak kabul edilmesi nedeniyle AKM’nin etkinlik, dünya koro müziğinin ülkemizde temsili ve çoksesli Türk müziğinin uluslararası icrasıdır. alanda tanıtım açısından büyük önem taşımaktadır. Sanatın evrensel sesini “Boğaz”dan tüm dünyaya yaymaya büyük önem veriyoruz. Çünkü sanatın hem dünyayı güzelleştirdiğine hem de dünyanın inceliklerini daha doğru görmemizi sağladığına inanıyoruz.”

“Feraye” sürprizi

AKM Türk Telekom Salonu’nda düzenlenen tarihi buluşmada Estonya Filarmoni Oda Korosu, Tõnu Kaljuste yönetimindeki Estonya’nın değerli bestecilerinden Veljo Tormis’in eserlerini, Devlet Çoksesli Korosu ise Türkiye’den çeşitli bestecilerin eserlerini seslendirdi. Norveçli konuk şef Ragnar Rasmussen yönetiminde Türkiye ve Norveç. Koroların yanı sıra bağlama, mey gibi enstrümanların ve solistlerin de yer aldığı konserde konuk şef Ragnar Rasmussen piyano klavyesinin yeni versiyonu “seaboard” ile konsere elektronik bir boyut kazandırdı. Müzikseverlerin hem klasik hem de çağdaş koro müziğine değişen bakış açısını deneyimledikleri konserde Devlet Çoksesli Korosu ve Estonya Filarmoni Oda Korosu sürpriz bir şekilde çağdaş Türk müziğinin önde gelen temsilcilerinden Ulvi Cemal Erkin’in “Feraye” adlı eserini birlikte seslendirdi. .

 

55 koro, 2500 korocu ve 150’den fazla etkinlik

 

‘Değişen Ufuklar’ temasıyla 30 Nisan’a kadar Atatürk Kültür Merkezi, Akbank Sanat, Atlas 1948 Sineması, Borusan Müzik Evi, Garibaldi Sahnesi, Grand Pera Emek Sahnesi, Santa Maria Draperis Kilisesi, St. Antuan Kilisesi ve Taksim Camii Kültür Merkezi ABD’den Afrika’ya, İspanya’dan Endonezya’ya dünyanın en iyi korolarını ve uzman konuşmacılarını bir araya getiren sempozyum, Beyoğlu’nun tarihi mekanlarında devam edecek. 55 koro ve 2500 koristin yer aldığı, 150’den fazla stant, atölye ve etkinliklerle seçkin bir program sunan sempozyum kapsamında 11 lokasyonda 44 konser verilecek. Öğrenciler tüm sempozyum boyunca %50 indirimden yararlanabileceklerdir.

 

Özel korolar maratonunun kapanışı

Dünya Koro Sempozyumu’nun kapanış konseri, Türk korolarının dünyaya seslendiği bir koro maratonudur. 29 Nisan’da AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda gerçekleşecek konserde 8 koro bire bir aynı sahneyi paylaşarak Türk koro müziğindeki çeşitliliği gözler önüne serecek. İstanbul’dan A Capella Bosphorus, Bosphorus Caz Korosu, Chromas, Resonans ve Sirene; Bursa’dan Nilüfer Çoksesli Korosu; İzmir’den Dokuz Eylül Üniversitesi Korosu ve Ankara’dan Jazzberry Tunes, poptan klasiğe, cazdan türküye hep birlikte seslendirecek.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu