Macar milletvekilleri İsveç ve Finlandiya ile çıkmadı
Macar iktidar partisi milletvekillerinin Finlandiya ve İsveç’e yaptıkları ziyarette yapılan açıklamada, Macar parlamentosunun iki İskandinav ülkesinin NATO üyeliğini ne zaman onaylayacağı konusunda net bir tarih belirlenemediği bildirildi.
Macaristan’da iktidardaki Fidesz partisini (Macar Vatandaşlar Birliği) temsil eden Macaristan Parlamento Başkan Yardımcısı Csaba Hende, Finlandiyalı milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, “Bu umut verici bir başlangıç, ancak kararın ne zaman ve nasıl verileceğini göstermiyor” dedi. Helsinki.
Hende, “Bir teklifin kabul edilmesi, parlamento karar alma mekanizmasında normalde beş ila altı hafta sürer. Bu bir kural değil, normal bir süreçtir.” dedi.
İsveç ve Finlandiya, Rus kuvvetlerinin Ukrayna’ya girmesinden sonra geçen yıl NATO üyeliği için başvurdu. Üyelik, 30 NATO üye ülkesinin tamamının onayını gerektirir. Türkiye ve Macaristan, iki ülkenin başvurularını henüz onaylamadı.
parlamentoda üçte iki çoğunluğa sahiptir
Macaristan Başbakanı Viktor Orban liderliğindeki Fidesz partisi, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini destekleyeceğini açıkladı. Hende, “Ancak, bazı milletvekillerinin endişelerini gidermek için biraz daha çaba gösterilmesi gerekiyor.” Macaristan’ın iktidar partisi parlamentoda üçte iki çoğunluğa sahip.
Macaristan’ın onay süreci Temmuz ayından bu yana parlamentoda sıkışmış durumda. Başbakan Orban geçtiğimiz günlerde Finlandiya ve İsveç’i Macaristan’da demokrasinin doğası ve hukukun üstünlüğü hakkında “açık yalanlar” söylemekle suçladı.
Hende, Avrupa Parlamentosu’ndaki İsveçli ve Finlandiyalı üyelerin ülkesi için “demokrasinin sorunlu” olduğu yönündeki suçlamalarının Macaristan’ın bazı kesimlerini rahatsız ettiğini kaydetti.
“Ön şart yok”
Macaristan’dan milletvekilleriyle bir araya gelen Finlandiya Meclis Başkanı Matti Vanhanen, Macar heyetinin onay için herhangi bir koşul belirtmediğini söyledi.
Vanhanen gazetecilere verdiği demeçte, “Finlandiya’nın NATO üyelik kriterlerini karşıladığını tamamen kabul ettiklerini ve süreci yalnızca NATO üyeliği ile ilgili kriterler temelinde değerlendireceklerini” söyledi.
Stoltenberg: İlerleme kaydediyoruz
Finlandiya ve İsveç’in üyeliğine güvenlik gerekçesiyle karşı çıkan Türkiye ve bu iki ülke arasındaki üçlü müzakereler, geçtiğimiz ay Stockholm’deki Kuran yakma hareketleri nedeniyle askıya alınmıştı. Görüşmeler 9 Mart’ta yeniden başlayacak.
Finlandiya’nın üyeliğine yeşil ışık yakan Ankara’nın İsveç konusunda çekinceleri devam ediyor.
Yarın yapılacak toplantı öncesi açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “İlerleme kaydediyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan müzakerelerin yeniden başlamasını kabul etti. Uzun bir aradan sonra bu toplantıyı gerçekleştirmek başlı başına önemli.”
Reuters / GY, BÖ
eskilhaber.xyz