Haber

Narlıdere’de Kadın, Siyaset ve Demokrasi Tartışıldı

Narlıdere Belediyesi, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 88. yılında 22. Dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları ve İzmir İl Yönetim Kurulu Başkanı Nilay Kökkılınç’ı ağırladı. Kadınların siyasete katılımının düşük olduğuna dikkat çekilen panelde, siyasette kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için herkesin sorumluluk alması gerektiğine dikkat çekildi.

Narlıdere Belediyesi, Türkiye’de kadınlara siyasi haklarının tanınmasının 88. yılında Kadın ve Siyaset Paneli’ne ev sahipliği yaptı. 22. Dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları ve İzmir İl Yönetim Kurulu Başkanı Nilay Kökkılınç’ın konuşmacı olduğu panel Narlıdere Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen panelde kadın haklarının geçmişten günümüze ülkemizdeki son durumu masaya yatırıldı.

Panel öncesi kısa bir konuşma yapan Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, “Sözü hanımlara bırakıyoruz. Hem İzmir’e hem de ülkemize büyük katkıları olan iki değerli ismi Narlıdere’mizde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Kadınlar her alanda olduğu gibi siyasette de zorluklarla karşılaşıyor. Dünyada demokrasi ve kadın mücadelesi yavaş da olsa daha yeterli noktalara ilerliyor. Umarım gelecekte daha da yeterli olur. Kadınların bir toplumda hak ettikleri yeri bulması o ülkenin gelişmişliği ile paralellik göstermektedir. Avrupa’da kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 36 civarında. Ancak ülkemizde hala yüzde 20 seviyesinde ve kadınların çoğu asgari ücrete çalışıyor. Kadın çalışan sayısı artarsa ​​hem kendi ayakları üzerinde durabilir hem de ülkemiz için bir fiyat oluşturabilir. Önce kadını hayata ve üretime dahil etmeliyiz” dedi.

“88 YILDA GELDİĞİMİZ NOKTA YETERLİ DEĞİL”

Kadın ve Siyaset Paneli’nde ilk olarak söz alan 22. Dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, siyasete Narlıdere’de başladığını belirterek, “1935’te Meclis’teki kadın milletvekili sayısı yüzde 4 civarındaydı, şimdi yüzde 17 civarında. . 88 yılda geldiğimiz nokta burası. Kadının sokakta, iş hayatında ve siyasette var olabilmesi için sosyal devlete ve hukukun üstünlüğüne ihtiyaç var. Bunlar olmadan kadınların hakları olamaz” dedi. Kadınların siyasete aktif ve pasif katılımının çok değerli olduğunu dile getiren Miçooğulları, “Mecliste kadın haklarını savunan kadınlar olmalı. medeniyet, siyasette de var olmak için mücadele etmek zorundalar.” Miçooğulları, siyasette kadınlara verilen kota ile çok sayıda kadının siyasete katılımının teşvik edildiğini de belirtti.

FERMUAR SİSTEMİ ÖNERİSİ

İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç da Türkiye’nin batıya açılan kapısı İzmir’de bile kadınların siyasete katılımının düşük olduğuna işaret etti. Kökkılınç, İzmir’den örnek verdi, “İzmir’deki 176 meclis üyemizden sadece 30’u kadın meclis üyemiz ve sadece 4’ü kadın belediye başkanımız var. 1293 muhtarımız arasında kadın sayısı çok az. Dünyada örnek bir ülke iken bugün çok gerilere düştük. M.Kemal Atatürk döneminde olduğu gibi dünyaya örnek verebileceğimiz bir tabloyu yeniden kazanmalıyız.” İstanbul Sözleşmesi’nin kurucusunun Türkiye olduğunu hatırlatan Kökkılınç, “Gece yarısı bu sözleşme feshedildi. Bu da ülkemize olan güveni etkiledi” dedi. Cinsiyet eşitliği sağlanıncaya kadar fiili düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyleyen Kökkılınç, “Fransa bunu 1999’da fermuar sistemi denen 1 kadın 1 erkek uygulamasıyla başardı. temsilde eşitliği sağlamıştır.Toplumsal cinsiyet eşitliği ancak kadın-erkek işbirliği ile sağlanabilir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu