Yapı-Yol Sen Teşkilat Katibi Erbil Karakoç: “24 Saat Nöbet Bekleyen Afad Çalışanlarının Bir Öğün Yemeye Hakkı Yok”
CEYLAN SAĞLAM
Yapı-Yol Sen Organizasyon Sekreteri Erbil Karakoç, Afet ve Acil Durum İdaresi ( Afad) Cumhurbaşkanlığı çalışanlarının ekonomik sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Şu anda bir AFAD çalışanının en düşük maaşı 9 bin 800 lira, en yüksek maaşı ise 15 bin 500 lira civarında. Aslında en yüksekten değerlendirdiğimizde aslında. maaş, kirasını, faturalarını zar zor ödüyor, maaş kirayı bile ödemiyor… Bugün 24 saat görev başında olan arkadaşlarımızın yemek yemeye bile hakları yok. önümüzde maalesef AFAD çalışanları bayrama hüzünlü ve fakir giriyor” dedi.
Yapı-Yol Sen Organizasyon Sekreteri Erbil Karakoç, AFAD çalışanlarının yaşadığı sorunları anlattı. Haberler Ajansına söyledi. Karakoç, şunları söyledi:
“AFAD ÇALIŞANLARI KAMUDA EN DÜŞÜK MAAŞLI VE EN RİSKLİ İŞLERDE ÇALIŞANLARDIR”
“Kahramanmaraş depreminin ilk saatlerinden itibaren AFAD çalışanları Gaziantep, Hatay, Malatya ve Şanlıurfa’da kurumlarına göre görevlendirildikleri illerde görev aldılar. rotasyon, 15 günlük rotasyon.Bazı birimlerin görev süresi 30 güne çıkarıldı.AFAD çalışanları hala deprem bölgesinde ağır faaliyetler yürütüyor.Ancak tüm bunlara rağmen ne yazık ki AFAD çalışanları kamuda en düşük maaşı alan işçiler. sektör ve en riskli işlerde çalışmak.Hizmetlerde çalışan, en az bir üniversite mezunu ve kurumda yıllarca hizmet vermiş olanlara herhangi bir ek ücret ve tazminat verilmemesi bizler için ciddi sıkıntı yaratmaktadır.
“ŞU ANDA BİR AFAD ÇALIŞANININ ALDIĞI EN DÜŞÜK MAAŞ 9 BİN 800 LİRA YAKLAŞIK, EN YÜKSEK MAAŞ 15 BİN 500 LİRA CİVARINDA”
AFAD’daki kadrolardan bahsetmem gerekiyor; çünkü AFAD kadrolarının çoğu kamuoyu tarafından bilinmiyor. Sadece arama kurtarma teknisyenleri bilinmektedir. Bu kadrolar arasında sağlık çalışanları da var. Sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan desteklerden yararlanamaz. AFAD’da çalışan sağlık çalışanları sanki memurmuş gibi sağlık hizmetinden çıkmış gibi bir algı yaratıldı. Bu, geçilmesi gereken değerli bahislerden biridir. Afet bölgelerinde daha hızlı hareket sağlayan ve nitelikli bağlantılar sağlayan enformasyon görevlilerinin ekipleri düzgün görülmedi; Santral memuru muamelesi görmek arkadaşlarımız için önemli bir rahatsızlık yaratmakta, ayrıca özlük hakları üzerinde de büyük yükler bulunmaktadır. Orta takım olan şef takımı; kişilik haklarına uygun olarak gündeme gelmemektedir. AFAD çalışanları arasında jeoloji mühendisleri ve makine mühendisleri bulunmakta olup, bu mühendisler teknik hizmet sınıfında olmalarına rağmen özlük haklarında herhangi bir düzenleme yapılmamaktadır. Sahada çalışan arama kurtarma teknisyenleri işsizlik tazminatı, fiili hizmet tazminatı veya yıpranma tazminatı almazlar. Yine AFAD çalışanları bünyesinde bulunan, genel idare sınıflarında görev yapan, sahada görev alan, yeri geldiğinde 24 saat çalışan arkadaşlarımızın maaşları da oldukça düşük. Şu anda bir AFAD çalışanının aldığı en düşük maaş 9 bin 800 lira, en yüksek maaş ise 15 bin 500 lira civarında. Hatta en yüksek maaş üzerinden değerlendirdiğimizde kirasını ve faturalarını ödemesine ancak yetiyor. En düşük maaş kirayı ödemeye bile yetmiyor. Bu da ücretlerin ne kadar eridiğini açıkça gösteriyor. 3600 ek göstergeden arkadaşlarımız faydalanamadı.
“AFAD ÇALIŞANLARI TATİL’E KUSURSUZ, UYGUN BİR ŞEKİLDE ÜZÜNTÜLÜ GİRİYOR”
Kahramanmaraş depreminden sonra bölgede ve kurumda 24 saat görev başında olan arkadaşlarımızın net bir görev tanımlarının olmaması, ulaşım ve gıda konusunda her geçen gün artan sorunlar katlanılmaz bir duruma dönüşmüştür. AFAD çalışanları için Bugün 24 saat görevde olan arkadaşlarımızın bir öğün yemek bile hakkı yok. Tatil önde. AFAD çalışanları maalesef bayrama daha mutsuz, daha perişan bir halde giriyor. Genel bir AFAD tazminatı istedik. Tüm AFAD çalışanlarına insan onuruna yakışır AFAD tazminatının bir an önce ödenmesini, ödeneklerinin zamanında ödenmesini ve 5,40 kuruş olan fazla mesainin reel olarak artırılmasını bir kez daha talep ediyoruz. 5,40 kuruş fazla mesai AFAD çalışanları için fazla mesai ücreti değil, angaryadır. Sel, çığ, sarsıntı gibi durumlarda saatlerce çalışacaksınız ve fazla mesai ücretiniz 5,40 lira olarak hesaplanacak. Bu uygun bir fiyat değil.”
“AFET BÖLGESİ OLDUĞU İÇİN, SU BULMAK EZADIR; ELBİSE VE AYAKKABI TEMİNİ ZORDUR”
Erkoç, afet bölgesinde görev yapan AFAD çalışanlarının barınma ve su sorunu yaşadıklarını anlattı. Erkoç dedi ki:
“Deprem bölgesinde barınma sorunu var. Yer bulan AFAD çalışanları yurtta kalmak zorunda. Yer bulamayanlar ise konteynerlerde konaklamak zorunda. Konteynerde yaşam koşulları toplu olduğu için ortak tuvaleti kullanıyorlar. ve ortak duş kullanmak ciddi problemler yaratıyor.8 saat 10 saat tarlada çalışıyorsunuz ve gece dinlenmeniz gerekiyor ki ertesi gün daha verimli olabilesiniz.Ancak konteynerler ve yatakhaneler dinlenmeye uygun değil. afet bölgesi olduğu için su bulmak külfet, giyecek ayakkabı temini düşünüldü.Çünkü birçok arkadaşımız bölgede görev yaptı,giysi ve ayakkabıları önemli ölçüde yıprandı. Hijyenik anlamda yaralıları ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızı taşıdık toz toprak moloz içinde çalışmaktan yıprandı. Şimdi bu konuda lojistik takviye alamadık.”
“ÇALIŞMA ŞARTLARINDAKİ BELİRSİZLİK DOSTLARIMIZI ÖNEMLİ OLARAK DÜŞÜNDÜRÜYOR”
Erbil Erkoç, deprem bölgesine atanan AFAD çalışanlarının psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek, AFAD bünyesinde psikolog açılması gerektiğini vurguladı. Erkoç dedi ki:
“Bunların dışında Dünya Sağlık Örgütü gibi kuruluşlarla iş birliği içinde oluşturulacak altlık setinin afet hizmetlerini daha nitelikli hale getireceğini eklemek isteriz. Psikologlardan oluşan bir ekibe ihtiyacımız var. Bir an önce AFAD’da psikolog ekipleri açılmalıdır. Hem afet öncesi hem de AFAD çalışanlarının afet sonrası mutlaka takviyeye ihtiyacı var.Çünkü şu anda bir çok arkadaşımızla birebir deneyimledik, içedönüklük, farklı gerginlikler, kaygı bozuklukları yaşamaya başlıyorlar. göreve gidecek arkadaşlarımızı daha da derinleştiriyor.Görev sahasındaki çalışma koşullarındaki belirsizlik, tüm bunlardan dolayı arkadaşlarımıza bir an önce manevi takviye yapılması gerekiyor.”